
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 1,032 |
تعداد مقالات | 9,144 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,484,447 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,649,913 |
مطالعه رقابت گیاه سویا(Glycine max (L) Merrill) و چیا(Salvia hispanica L.) در نسبتهای مختلف کشت مخلوط بهصورت جایگزینی | ||
تولیدات گیاهی | ||
مقاله 1، دوره 45، شماره 1، خرداد 1401، صفحه 1-14 اصل مقاله (2.22 M) | ||
نوع مقاله: علمی پژوهشی - اکولوژی گیاهان زراعی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22055/ppd.2022.37720.1986 | ||
نویسندگان | ||
رحمت عباسی* 1؛ میثم نامداری2 | ||
1استادیار، دانشکده علوم زراعی، گروه زراعت، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، ساری، ایران | ||
2دانشجوی دکتری زراعت، گروه زراعت، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی کشت مخلوط بر خصوصیات زراعی گیاه چیا و سویا، آزمایشی در سال 1398 و به صورت طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل نسبتهای کاشت 0:100، 25:75، 50:50، 75:25 و 100:0 (بهترتیب چیا-سویا) به روش جایگزینی بودند. نتایج نشان داد نسبتهای مختلف کاشت اثر معنیداری بر ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، تعداد غلاف در بوته، عملکرد دانه و درصد نیتروژن حاصل از تثبیت بیولوژیکی سویا و ارتفاع بوته، تعداد شاخههای فرعی، تعداد گلآذین در بوته، وزن هزار دانه و عملکرد دانه چیا داشتند. بیشترین تعداد شاخه فرعی، تعداد غلاف در بوته و وزن هزار دانه سویا مربوط به نسبت کاشت 25:75 بود. با کاهش تعداد ردیف کاشت چیا در نسبتهای مختلف کاشت ارتفاع بوته و وزن هزار دانه چیا افزایش و تعداد گلآذین در بوته کاهش یافت. همچنین در طی مراحل مختلف رشد، درصد نیتروژن حاصل از تثبیت بیولوژیکی در کشت مخلوط بیشتر از کشت خالص بود و مقدار آن با کاهش سهم کاشت سویا در کشت مخلوط افزایش یافت. علاوه بر آن کشت خالص سویا (100:0) و چیا (0:100) بهترتیب با میانگین 57/4629 و 14/823 کیلوگرم در هکتار دارای بیشترین مقدار عملکرد دانه بودند. بیشترین مقدار شاخص نسبت برابری زمین مربوط به نسبت کاشت 25:75 با میانگین 22/1 بود. افزایش کارایی کشت مخلوط در نسبت کاشت 25:75 به علت افزایش 37/75 درصدی سهم اثر مکملی بر عملکرد دانه و ایجاد تعادل و تسهیل در رقابت بینگونهای است. | ||
کلیدواژهها | ||
اثر مکملی؛ تثبیت بیولوژیکی نیتروژن؛ نسبت برابری زمین؛ عملکرد دانه | ||
مراجع | ||
Angland, J., Billen, G., & Garnier, J. (2015). Relationships for estimating N2 fixation in legumes: incidence for N balance of legume-based cropping systems in Europe. Ecosphere, 6(3), 1-24. Bochicchio, R., Philips, T.D., Lovelli, S., Labella, R., Galgano, F., Di Marisco, A., & Amato, M. (2015). Innovative crop productions for healthy food: the case of chia (Salvia hispanica L.). In Vastola, A. (Ed). The sustainability of agro-food and natural resource system in the Mediterranean basin (pp: 29-47). Switzerland: Springer Press. Callaway, R. M. (2002). The detection of neighbors by plants. Trends in Ecology and Evolution, 17(3), 104-105. Cardoso, E. J. B. N., Nogueira, M. A., & Ferraz, S. M. G. (2007). Biological N2 fixation and mineral N in common bean – maize intercropping or sole cropping in southeastern Brazil. Experimental Agriculture, 43, 319-330. Cataldo, D. A., Haroon, M., Schrader, L. E., & Youngs, V. L. (1975). Rapid colorimetric determination of nitrate in plant tissue by nitration of salicylic acid. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 6(1), 71-80. Corassa, G. M., Amado, T. J. C., Strieder, M. L., Schwalbert, R., Pires, J. L. F., Carter, P.R., & Ciampitti, I.A. (2018). Optimum soybean seeding rates by yield environment in Southern Brazil. Agronomy Journal, 110(6), 1-9. Gasemi Maham, S., Fallah, S., & Tadaion, M. R. (2016). Variation in root and shoot growth, rhizobium nodules of Fenugreek (Trigonella foenum gracum) under fertilizer treatments and intercropping with Isabgol (Plantago ovate). Plant Productions, 39(1), 35-46. [In Farsi] Hangria, M., & Mendes, I. C. (2015). Nitrogen fixation with soybean: the perfect symbiosis. In Bruijn, F. J. (Ed.), Biological nitrogen fixation (pp. 1009-1023.). New Jersey: John Wiley and Sons Press, , Hauggaard-Nielsen, H., Gooding, M., Ambus, P., Corre-Hellou, G., Crozat, Y., Dahlmann, C., … & Jensen, E.S. (2009). Pea–barley intercropping for efficient symbiotic N2-fixation, soil N acquisition and use of other nutrients in European organic cropping systems. Field Crop Research, 113(1), 64-71. Herridge, D. F. (1984). Effects of nitrate and plant development on the abundance of nitrogenous solutes in root-bleeding and vacuum extracted exudates of soybean. Crop Science, 24(1), 173-179. Hosseini, S. F., & Hamzei, J. (2021). Evaluation of quantitative and qualitative yield of Dracocephalum kotschyi Boiss. in conditions of intercropping with bean in Hamedan region. Medicinal and Aromatic Plants, 36(6), 923-946. [In Farsi] Hu, F., Gan, Y., Chai, Q., Feng, F., Zhao, C., Yu, A., … & Zhang, Y. (2016). Boosting system productivity through the improved coordination of interspecific competition in maize-pea strip intercropping. Field Crop Research, 198(1), 50-60. Hungria, M., Franchini, J. C., Campo, R. J., Crispino, C. C., Moraes, J. Z., Sibaldelli, R. N. R., … & Arihara, J. (2006). Nitrogen nutrition of soybean in Brazil: contributions of biological N2 fixation and of N fertilizer to grain yield. Canadian Journal of Plant Science, 86(4), 927-939. Islam, M. A., & Adjesiwor, A. T. (2018). Nitrogen fixation and transfer in agricultural production systems. In Amanullah, K., & Fahad, S. (Ed.). Nitrogen in agriculture (pp. 95-110). London: INTECH Press. Ixtaina V. Y, Nolasco, S. M., & Tomas, M. C. (2008). Physical properties of chia (Salvia hispanica L.) seeds. Industrial Crops and Products, 28(3), 286-293. Kabebew, S. (2014). Intercropping soybean (Glycine max L. Merr.) at different population densities with maize (Zea mays L.) on yield component, yield and system productivity at Mizan Teferi, Ethiopia. Journal of Agricultural Economics, Extension and Rural Development, 1(7), 121-127. Khalid, M. H. B., Reza, M. A., Yu, H. Q., Sum, F. A., Zhang, Y. Y., Lu, F. Z., … & Li., W. C. (2018). Effect of shade treatments on morphology, photosynthetic and chlorophyll flurescence characteristics of soybeans (Glycine max L. merr.). Applied Ecology and Environmental Research, 17(2), 2551-2569. Layek, J., Shivakunar, B. G., Rana, D. S., & Munda, S. (2015). Effect of nitrogen fertilization on yield, intercropping indices and produce quality of different soybean+cereal intercropping systems. Indian Journal of Agronomy, 60(2), 230-235. Loreau, M., & Hector, A. (2001). Partitioning selection and complementarity in biodiversity experiments. Nature, 412(1), 72-76. Luca, M. J. D., & Hungria, M. (2014). Plant densities and modulation of symbiotic nitrogen fixation in soybean. Scientia Agricola, 71(3), 181-187. Lv, Y., Francis, C., Wu, P., Chen, X., & Zhao, X. (2014). Maize–Soybean intercropping interactions above and below ground. Crop Science, 54(3), 914-922. Maghsoudi, A., Ezadi Darbandi, E., & Moaey, E. (2020). Evaluating yield and land equivalent ratio in mixcropping of balangu (Lallemantia royleana Benth.) and chickpea (Cicer arietinum L.) affected by weed competition. Iranian Journal of Pulses Research, 10(2), 90-103. Mead, R., & Willey, R. W. (1980). The concept of a land equivalent ratio and advantages in yields for intercropping. Experimental Agriculture, 16(3), 217-228. Monti, M., Pellicano, A., Santonoceto, C., Preiti, G., & Pristeri, A. (2016). Yield components and nitrogen use in cereal-pea intercrops in Mediterranean. Field Crop Research, 196(1), 379-388. Namdari, M., Behdani, M. A., & Arab, Gh. (2012). Effect of yield, yield components and seed quality of intercropping soybean cultivars in Gaem shahr weather conditions. Plant Productions, 34(3), 13-25. [In Farsi] Oluwaseyi, S. O., Ayangbenro, A. S., Glick, B. R., & Babalola, O. (2019). Plant health: feedback effect of root exudates-rhizobiome interactions. Applied Microbiology and Biotechnology, 103(3), 1155-1166. Osang, P. O., Richard, I. B., & Degri, M. M. (2015). Assessment of the agronomic performance of two varieties of soybean as influence by time of introduction of maize and cropping pattern. International Letters of Natural Sciences, 31(1), 36-46. Rabiee, M., & Farahdahr, F. (2020). Evaluation of yield and advantages of forage legumes with cereals intercropping as second crop in paddy fields. Plant Productions, 43(3), 363-374. [In Farsi] Ruhlemann, L., & Schmidtke, K. (2015). Evaluation of mono-cropped and intercropped grain legumes for cover cropping in no-tillage and reduced tillage organic agriculture. European Journal of Agronomy, 65(1), 83-94. Stomph, T., Dordas, C., Baranger, A., De Rijk, J., Dong, B., Evers, J., … & Werf, W. V. (2020). Designing intercrops for high yield, yield stability and efficient use of resources: Are there principles: 1-50. In: Sparks, D. L., (Ed.). Advances in agronomy (p. 350). Amsterdam: Elsevier Press. Unkovich, M., Herridge, D. F., Peoples, M., Cadisch, G., Boddey, B., Giller, K., … & Chalk, P. (2008). Measuring plant-associated nitrogen fixation in agricultural systems. Australian Center for International Agricultural Research (ACIAR). P. 258. Willer, H., & Lernoud, J. (2017). The world of organic agriculture. Statistics and emerging trends 2017 (pp. 1-336). Research Institute of Organic Agriculture FiBL and IFOAM Organics International. Wu, Y., Gong, W., & Yang, W. (2017). Shade inhibits leaf size by controlling cell proliferation and enlargement in soybean. Scientific Reports, 7(1), 1-10. Yang, F., Fan, Y., Wu, X., Cheng, Y., Liu, Q., Feng, L., … & Yong, T. (2018). Auxin-to-gibberellin ratio as a signal for light intensity and quality in regulating soybean growth and matter partitioning. Frontiers Plant Science, 9(56), 1-13. Yang, W., Li, Z., Wang, J., Wu, P., & Zhang, Y. (2013). Crop yield, nitrogen acquisition and sugarcane quality as affected interspecific competition and nitrogen application. Field Crop Research, 146, 44-50. Young, E.G., & Conway, C.F. (1942). On the estimation of allantoin by the Rimini-Schryver reaction. Journal of Biological Chemistry, 142(1), 839-853. Yu, Y., Stomph, T. J., Makowski, D., & Werf, W. V. (2015). Temporal niche differentiation increases the land equivalent ratio of annual intercrops: A meta-analysis. Field Crop Research, 184(1), 133-144. Zaeem, M., Nadeem, M., Pham, T., Ashiq, W., Ali, W., Gilani, S. S., … & Thomas, R. (2019). The potential of corn-soybean intercropping to improve the soil health status and biomass production in cool climate boreal ecosystems. Scientific Reports, 9(1), 1-17. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 633 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 471 |