تعداد نشریات | 30 |
تعداد شمارهها | 974 |
تعداد مقالات | 8,461 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,988,160 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 7,196,189 |
تأثیر کاربرد آبیاری تلفیقی با آب شور بر شوری عصاره اشباع خاک و عناصر گیاهی گیاه سورگوم و شبیهسازی نمک خروجی توسط مدل SWAP | ||
علوم و مهندسی آبیاری | ||
مقاله 9، دوره 42، شماره 4، دی 1398، صفحه 121-135 اصل مقاله (1.42 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22055/jise.2018.21374.1545 | ||
نویسندگان | ||
مرضیه یزدخواستی* 1؛ محمد شایان نژاد2؛ حمیدرضا عشقی زاده3؛ محمد فیضی4 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان | ||
2دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان. | ||
3استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان . | ||
4عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان . | ||
چکیده | ||
به منظور ارزیابی تأثیر کاربرد آب شور و شیرین بر شوری عصاره اشباع خاک، تحقیقی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. تیمارهای مورد استفاده پنج مدیریت آبیاری شامل: آبیاری با آب شور (شوری برابر 5 دسی زیمنس بر متر)؛ آبیاری با آب شیرین (آب شهری با شوری برابر 4/0 دسی زیمنس بر متر)؛ آبیاری یک در میان؛ آبیاری با آب تلفیقی و آبیاری با آب شیرین تا خوشهدهی و سپس آب شور بود. نتایج نشان داد تیمار آبیاری یک درمیان کمترین و تیمار آب شور بیشترین مقدار تغییر املاح عصاره اشباع خاک را نسبت به ابتدای فصل داشت. کمترین افزایش شوری در عصاره اشباع خاک در پایان فصل کشت مربوط به تیمار آبیاری یک درمیان بود. افزایش شوری سبب کاهش معنادار پتاسیم و افزایش معنادار سدیم در اندام هوایی گیاه شد. دادههای نمک خروجی از ناحیه ریشه توسط مدلSWAp و اندازهگیری های مزرعهای نشان داد که مدلSWAp مقدار نمک را بیشتر از مقدار واقعی برآورد کرده است. ضریب تعیین به ترتیب برای نمک خروجی در میانه و انتهای فصل کشت 75/0 و 81/0 بهدست آمد. | ||
کلیدواژهها | ||
آب شیرین؛ آب شور؛ آبیاری تلفیقی؛ مدل SWAP؛ سورگوم | ||
مراجع | ||
1- Amer, K.H., 2010. Corn crop response under managing different irrigation and salinity levels. Agricultural Water Management, 97(10), pp.1553-1563.
2-Aslam, M., Prathapar, S.A., 2006. Strategies to mitigate secondary salinization in the Indus Basin of Pakistan: a selective review (Vol. 97). IWMI.
3-Bauder, T. A., R. M. Waskom, and J. G. Davis. 2006. Irrigation water quality criteria. Colorado State University Cooperative Extension Fact Sheet 0.506.
4- Evans, L., 2006. Salinity tolerance in irrigated crops. report, New South Wales Department of Primary Industries, New South Wales, Asutralia.
5-Hamdy, A., Abdel-Dayem, S. and Abu-Zeid, M., 1993. Saline water management for optimum crop production. Agricultural Water Management, 24(3), pp.189-203.
6- Kroes, J.G. and Van Dam J. C., 2003. Reference Manual SWAP version 3.0.3 Alterra-report 773, Alterra, Green World Research, Wageningen, 211p.
7- Munns, R., 2005. Genes and salt tolerance: bringing them together. New Phytologist, 167(3), pp.645-663.
8- Qaeda, S., P. Afrasyab and Leyahat. A. , 2015. Consolidated use of salt and non-saline water in sorghum and sunflower cultivation in Sistan plain. Iranian Journal of Soil and Water Research. 46 (2): 23-27.(in persian)
9- Qureshi, A.S., Turral, H. and Masih, I., 2004. Strategies for the management of conjunctive use of surface water and groundwater resources in semi-arid areas: a case study from Pakistan (Vol. 86). IWMI.
10- Ryan, J., Estefan, G. and Rashid, A., 2007. Soil and plant analysis laboratory manual. ICARDA.
11- Skaggs, T.H., van Genuchten, M.T., Shouse, P.J. and Poss, J.A., 2006. Macroscopic approaches to root water uptake as a function of water and salinity stress. Agricultural Water Management, 86(1), pp.140-149.
12- van Dam, J. C., J. Huygen, J. G. Wesseling, R. A. Fedds, P. Kabat, P. E. V. Van Walsum, P. Groenendijk and C.A. Van Diepen, 1997.SWAP version 2.0, Theory. Simulation of water flow, solute transport and plant growth in the Soil-Water-Atmosphere-Plant environment, Department Water Resources, Wageningen Agricultural University. 167p. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 503 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 415 |