تعداد نشریات | 30 |
تعداد شمارهها | 949 |
تعداد مقالات | 8,265 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,556,922 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,751,085 |
اثر افزایش دیاکسیدکربن و رژیم کمآبیاری بر صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه عدس رقم کیمیا | ||
علوم و مهندسی آبیاری | ||
مقاله 6، دوره 41، شماره 4، دی 1397، صفحه 77-90 اصل مقاله (603.65 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22055/jise.2017.19056.1372 | ||
نویسندگان | ||
شیده شمس1؛ محمد موسوی بایگی* 2؛ امین علیزاده3؛ محمود شور4؛ علی اکبر کامگارحقیقی5 | ||
1دانشآموخته دکترای هواشناسی کشاورزی از دانشگاه فردوسی مشهد. | ||
2استاد گروه مهندسی آب دانشگاه فردوسی مشهد | ||
3استاد گروه مهندسی آب دانشگاه فردوسی مشهد. | ||
4دانشیار گروه علوم باغبانی دانشگاه فردوسی مشهد. | ||
5استاد گروه مهندسی آب دانشگاه شیراز. | ||
چکیده | ||
افزایش غلظت دیاکسیدکربن اتمسفری اثر مستقیمی بر فعالیتهای گیاهی دارد. از سوی دیگر این افزایش میتواند اثرات منفی کم آبیاری را تا اندازهای جبران نماید. در این تحقیق به بررسی آثار افزایش غلظت دیاکسیدکربن از 400 به 800 و ppm1200 بر رشد و عملکرد گیاه عدس رقم کیمیا تحت چهار تیمار آبیاری (WR (کل نیاز آبی گیاه)، WR125درصد، WR75درصد و WR50درصد) تحت یک آزمایش بلوک کامل تصادفی پرداخته شد. نتایج حاصله نشان داد که افزایش غلظت دیاکسیدکربن، افزایش طول ساقه و در نتیجه افزایش جرم خشک ساقه را به همراه دارد. افزایش جرم خشک ریشه نیز از دیگر اثرات افزایش غلظت دیاکسیدکربن محیطی میباشد. افزایش غلظت دیاکسیدکربن افزایش تعداد غلافها و دانهها در بوته را موجب میشود. همچنین جرم خشک 1000 دانه نیز افزایش مییابد. در نتیجه عملکرد دانه در هر بوته گیاه عدس افزایش مییابد، بهنحوی که دو و سه برابر شدن غلظت دیاکسیدکربن موجب افزایش 17 و 32 درصدی عملکرد دانه میشود. از سوی دیگر افزایش غلظت دیاکسیدکربن موجب کاهش میزان تبخیر-تعرق میشود، لذا از نیاز آبی گیاه کاسته شده و در نتیجه از اثرات منفی کم آبیاری بر رشد و عملکرد گیاه میکاهد. | ||
کلیدواژهها | ||
دیاکسیدکربن؛ ساقه؛ شاخساره؛ ریشه؛ عملکرد دانه؛ تبخیر-تعرق | ||
مراجع | ||
1- Aranjuelo, I. Cabrerizo, P.M. Arrese-Igor, C. and Aparicio-Tejo, P.M. 2013. Pea plant responsiveness under elevated [CO2] is conditioned by the N source (N2 fixation versus NO3-fertilization). Environmental and Experimental Botany, 95, pp. 34– 40.
2- Balouchi, H. R., Sanavy, S. M., Emam, Y., and Dolatabadian, A. 2009. UV radiation, elevated CO2 and water stress effect on growth and photosynthetic characteristics in durum wheat. Plant, Soil and Environment, 55(10), pp. 443-453
3- Benlloch-Gonzalez, M. Bochicchio, R. Berger, J. Bramley, H. and Palta, J.A. 2014. High temperature reduces the positive effect of elevated CO2 on wheat root system growth. Field Crops Research, 165, pp. 71–79.
4- Diaz, S. 1996. Effects of elevated [CO2] at the community level mediated by root symbionts. Plant and Soil, 187, pp. 309-320.
5- Gesch, R.W. Vu, J.C.V. Allen, L.H. and Boote, K.J. 2001. Photosynthetic responses of rice and soybean to elevated CO2 and temperature. Recent Research Developments in Plant Physiology, 2, pp. 125-137.
6- Ghosh, P.K. Jayas, D.S. Srivastava, C. and Jha, A.N. 2007. Drying and Storing Lentils: Engineering and Entomological Aspects. In: Lentil, An Ancient crop for modern time. Springer Netherlands.
7- Heinemann, A.B. Maia, H.N. Dourado-Neto, D. Ingram, K.T. and Hoogenboom, G. 2006. Soybean [Glycine max (L.) Merr.] growth and development response to CO2 enrichment under different temperature regimes. European Journal of Agronomy, 24, pp. 52–61.
8- Högy, P. Brunnbauer, M. Koehler P. Schwadorf, K. Breuer, J. Franzaring J. Zhunusbayeva D. and Fangmeier, A. 2013. Grain quality characteristics of spring wheat (Triticum aestivum) as affected by free-air CO2 enrichment. Environmental and Experimental Botany, 88, pp. 11–18.
9- Högy, P. Wieser, H. Köhler, P. Schwadorf, K. Breuer, J. Franzaring, J. Muntifering, R. and Fangmeier, A. 2009. Effects of elevated CO2 on grain yield and quality of wheat: results from a three-year FACE experiment. Plant Biology, 11(1), pp. 60–69.
10- IPCC. 2007. Climate Change 2007: The Physical Science Basis. Summary for Policymakers. Contribution of Working Group I to the Fourth Assessment Report of the University Press. New York, USA. Intergovernmental Panel on Climate Change, Cambridge.
11- Kimball, B.A. Kobayashi, K. and Bindi, M. 2002. Responses of agricultural crops to free-air CO2 enrichment. Advances in Agronomy, 70, pp. 293–368.
12- Li, D. Liu, H. Qiao, Y. Wang, Y. Cai, Zh. Dong, D. Shi, Ch. Liu, Y. Li, X. and M. Liu. 2013. Effects of elevated CO2 on growth, seed yield, and water use efficiency of soybean (Glycine max (L.) Merr.) under drought stress. Agricultural Water Management, 129, pp. 105-112.
13- Madhu, M. and J.L. Hatfield. 2013. Dynamics of Plant Root Growth under Increased Atmospheric Carbon Dioxide. Agronomy Journal, 105(3), pp. 657-669.
14- Medlyn, B.E. Barton, C.V.M. Broadmeadow, M.S.J. Ceulemans, R. De Angelis, P. Forstreuter, M. Freeman, M. Jackson, S.B. Kellomäki, S. Laitat, E. Rey, A. Roberntz, P. Sigurdsson, B.D. Strassemeyer, J. Wang, K. Curtis, P.S. and Jarvis, P.G. 2001. Stomatal conductance of forest species after long-term exposure to elevated CO2 concentration: a synthesis. New Phytologist, 149, pp. 247–264.
15- Mereu, V. Cesaraccio, C. Dubrovsky, M. Spano, D. Carboni, G. and Duce, P. 2010. Climate change impacts on durum wheat in Sardinia. In 29th Conference on Agricultural and Forest Meteorology,University of Kansas, Kansas City, U.S.A.
16- Mitchell, R. Mitchell, V. Driscoll, S. Franklin, J. and Lawlor, D. 2006. Effects of increased CO2 concentration and temperature on growth and yield of winter wheat at two levels of nitrogen application. Plant Cell and Environment, 16, pp. 521–529.
17- Nasser, R.R. Fuller, M.P. and Jellings, A.J. 2007. Effect of elevated CO2 and nitrogen levels on lentil growth and nodulation. Agronomy for Sustainable Development, 28, pp. 1-6.
18- Pacholski, A. Manderscheid, R. and Weigel, H.J. 2015. Effects of free air CO2 enrichment on root growth of barley, sugar beet and wheat grown in a rotation under different nitrogen supply. European Journal of Agronomy. 63, pp. 36–46.
19- Pal, M. Karthikeyapandian, V. Jain, V. Srivastava, A.C. Raj, A. and Sengupta, U.K. 2004. Biomass production and nutritional levels of berseem (Trifolium alexandrium) grown under elevated CO2. Agriculture, Ecosystems and Environment, 101, pp. 31-38.
20- Rogers, H.H. Runion G.B. and Krupa, S.V. 1994. Plant responses to atmospheric CO2 enrichment with emphasis on root and rhizosphere. Environmental Pollution, 83, pp. 155-189.
21- Saha, S. Sehgal, S.K. Nagarajan, Sh. and Pal, M. 2012. Impact of elevated atmospheric CO2 on radiation utilization and related plant biophysical properties in pigeon pea (Cajanus cajan L.). Agricultural and Forest Meteorology, 158–159, pp 63–70.
22- Samenow, J. 2013. Atmospheric carbon dioxide reaches 400 part per million concentration milestone. Available in 11/15/2013 http://www.washingtonpost.com/blogs/capital-weather-gang/wp/2013/05/10/atmospheric-carbon-dioxide-concentration-400-parts-per-million
23- Semenov, M.A., Mitchell, R.A., Whitmore, A.P., Hawkesford, M.J., Parry, M.A., and Shewry, P.R. 2012. Shortcomings in wheat yield predictions. Nature Climate Change, 2(6), pp. 380-382.
24- Shams Sh, Nazemosadat S, Kamgar Haghighi A, Zand Parsa S. 2012. Effect of carbon dioxide concentration and irrigation level on evapotranspiration and yield of red bean. Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture, 2(4), pp.1-10. (In Persian)
25- Shams, Sh., Mousavi Baygi, M., Alizadeh, A., Shoor, M. and Kamgar-Haghighi, A.A. 2015. The effects of different concentrations of carbon dioxide and irrigation regimes on quantitative and qualitative characteristics of lentil (variety Bileh-savar). Journal of Agricultural Meteorology, 3(2), pp. 55-67. (In Persian)
26- Srinivasarao, C., Kundu, S., Shanker, A.K., Naik, R.P., Vanaja, M., Venkanna, K., Sankar, M., and Naresh, K. 2016. Continuous cropping under elevated CO2: Differential effects on C4 and C3 crops, soil properties and carbon dynamics in semi-arid alfisols. Agriculture, Ecosystems and Environment, 218, pp. 73-86.
27- Torbert, H.A. Prior, S.A. Rogers, H.H. and G.B. Runion. 2004. Elevated atmospheric CO2 effects on N fertilization in grain sorghum and soybean. Field Crop Research, 88, pp. 57-67.
28- Vanaja, M. Raghuram Reddy, P. Jyothi Lakshmi, M. Maheswari, M. Vagheera, P. and Ratnakumar, P. 2007. Effect of elevated atmospheric CO2 concentrations on growth and yield of black gram (Vigna mungo (L.) Hepper) – A rainfed pulse crop. Plant Soil Environment, 53(2), pp. 81–88. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 639 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 407 |