
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 1,031 |
تعداد مقالات | 9,109 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,354,045 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,578,009 |
بررسی تجمع سدیم در برگهای ارقام حساس و متحمل به شوری گندم (Triticum aestivum L.) | ||
تولیدات گیاهی | ||
مقاله 4، دوره 41، شماره 1، خرداد 1397، صفحه 43-56 اصل مقاله (751.66 K) | ||
نوع مقاله: علمی - پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22055/ppd.2017.19760.1405 | ||
نویسنده | ||
وحید اطلسی پاک* | ||
استادیار، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، همدان، ایران | ||
چکیده | ||
انتقال مقادیر اندک سدیم به اندام هوایی و تحمل غلظتهای بالای املاح در برگ از طریق محفظهبندی سدیم در واکوئل دو مکانیسم مهم تحمل به شوری در گیاهان میباشد. به منظور درک مکانیسمهای تحمل به شوری و الگوی تجمع یون سدیم در برگها، سه رقم گندم نان (کویر، مهدوی و تجن) که از لحاظ مقاومت به شوری متفاوت بودند در چهار سطح شوری (صفر، 50، 100 و 150 میلیمولار کلرید سدیم) مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش در سال 1394 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی و با سه تکرار اجرا شد. در واکنش به افزایش شوری، سدیم برگها پس از 14 روز در همه ارقام افزایش یافت، اما غلظت آن در رقم حساس تجن بیش از ارقام متحمل کویر و مهدوی بود. اختلاف معنیداری در سرعت رشد نسبی و نسبت اندام هوایی به ریشه بین ارقام مختلف مشاهده نشد. نتایج نشان داد که اختلاف بین ارقام در انتقال سدیم موجب تفاوت در غلظت سدیم اندام هوایی میباشد. غلظت سدیم ریشه در همه ارقام یکسان بود اما ارقام متحمل دارای مقدار بیشتری از نسبت پتاسیم به سدیم اندام هوایی بودند. وزن خشک اندام هوایی بهطور معنیداری در شوری 150 میلیمولار کاهش یافت اما مقدار این کاهش در همه ارقام تقریباً مشابه بود. به نظر میرسد اثر مهم شوری بر وزن خشک اندام هوایی به دلیل تأثیر اسمزی املاح میباشد نه اثرات ویژه یونی در داخل گیاه. نتایج نشان داد رقم کویر دارای تحمل بیشتری نسبت به غلظتهای بالای سدیم در برگها بوده و رقم مهدوی نیز نسبت به دو رقم دیگر دارای کمترین غلظت سدیم در برگها بود. در نهایت مقایسه ارقام نشان داد که حداقل دو مکانیسم مهم تحمل به شوری در گندم وجود دارد. اول میزان پایین تجمع سدیم در اندام هوایی و دوم تحمل غلظتهای بالای سدیم توسط بافتها. | ||
کلیدواژهها | ||
اثر اسمزی؛ انتقال سدیم؛ گندم؛ میزان رشد نسبی | ||
مراجع | ||
Byrt, C. S., Xu, B., Krishnan, M., Lightfoot, D. J., Athman, A., Jacobs, A. K., Watson-Haigh, N. S., Plett, D., Munns, R., Tester, M. and Gilliham, M. (2014). The Na+ transporter, TaHKT1; 5-D, limits shoot Na+ accumulation in bread wheat. The Plant Journal, 80(3), 516-526.
Cuin, T. A., Tian, Y., Betts, S. A., Chalmandrier, R. and Shabala, S. (2009). Ionic relation and osmotic adjustment in durum and bread wheat under saline conditions. Functional Plant Biology, 36(12), 1110-1119.
Davenport, R., James, R. A., Plogander, A. Z., Tester, M. and Munns, R. (2005). Control of sodium transport in durum wheat. Plant Physiology, 137(3), 807-818.
Deinlein, U., Stephan, A., Horie, T., Luo, W., Xu, G. and Schroeder, J. I. (2014). Plant salt tolerance mechanisms. Trends in Plant Science, 14(6), 1-9.
Faiyue, B., Al-Azzawi, M. J. and Flowers, T. J. (2012). A new screening technique for salinity resistance in rice (oriza sativa L.) seedlings using bypass flow. Plant, Cell and Environment, 35(6), 1099-1108.
Flowers, T. J., Munns, R. and Colmer,T. D. (2015). Sodium chloride toxicity and the cellular basis of salt tolerance in halophytes. Annals of Botany, 115(3), 419-431.
Genc, Y., Mcdonald, G. K. and Tester, M. (2007). Reassessment of tissue sodium concentration as a criterion for salinity tolerance for bread wheat. Plant, Cell and Environment, 30(11), 1486-98.
Ghavami, F., Malmoobi, M. A., Ghannadha, M. R., Yazdi Samadi, B., Mozaffari, J. and Jafar Aghaei, M. (2004). An evaluation of salt tolerance in Iranian wheat cultivars at germination and seedling stages. Iranian Journal of Agricultural Science, 35(2), 453-464. Gorham, J. (1990). Salt tolerance in Triticeae: K/Na discrimination in synthetic hexaploid wheat. Journal of Experimental Botany, 41(226), 623-627.
Gorham, J., Wyn Jones, R.G. and Bristol, A. (1990). Partial characterization of the trait for enhanced K+:Na+ discrimination in the D genome of wheat. Planta, 180(4), 590-597.
Huang, S., Spielmeyer, W., Lagudah, E. S., James, R. A., Platten, J. D., Dennis, E. S. and Munns, R. (2006). A sodium transporter (HKT7) is a candidate for Nax1, a gene for salt tolerance in durum wheat. Plant Physiology, 142(4), 1718-1727.
Husain, S., Caemmerer, S. V. and Munns, R. (2004). Control of salt transport from root to shoot. Functional Plant Biology, 31(11), 1115-1126.
Husain, S., Munns, R. and Caemmere, S. (2003). Effect of sodium exclusion trait on chlorophyll retention and growth of durum wheat in saline soil. Australian Journal of Agricultural Research, 54(6), 589-597.
James, R. A., Davenport, R. J. and Munns, R. (2006). Physiological characterization of two genes for Nax1exclusion in durum wheat, Nax1 and Nax2. Plant Physiology, 142(4), 1537-1547.
James, R. A., Rivelli, A. R., Munns, R. and Caemmerer, S. V. (2002). Factors affecting CO2 assimilation, leaf injury and growth in salt-stressed durum wheat. Functional Plant Biology, 29(12), 1393-1403.
Munns, R. (2005). Genes and salt tolerance: bringing them together. New Phytologist Journal, 167(3), 645-663.
Munns, R. (2010). Approaches to identifying genes for salinity tolerance and the importance of timescale. In R. Sankar (ed.), Plant stress tolerance, methods in molecular biology (pp. 25-38). UK: Springer Science, National Academies Press.
Munns, R. and Gilliham, M. (2015). Salinity tolerance of crops-what is the cost?. New Phytologist Journal, 208(3), 668-73.
Munns, R. and James, R. A. (2003). Screening method for salinity tolerance: A case study with tetraploid wheat. Plant and Soil, 253(1), 201-218.
Munns, R. and James, R. A. (2007). Recent advances in breeding wheat for production and salt stresses. In M. A. Jenks, P. M. Hasegawa, S. M. Jain (eds.), Advances in molecular breeding toward drought and salt tolerant crops (pp. 565-585.). New York: Springer, Business Media Press.
Munns, R. and Tester, M. (2008). Mechanism of Salinity tolerance. Annual Review of Plant Biology, 59, 651-681.
Munns, R., James, R. A. and Lauchli, A. (2006). Approaches to increasing the salt tolerance of wheat and other cereals. Journal of Experimental Botany, 57(5), 1025-1043.
Munns, R., James, R. A., Islam, M. R. and Colmer, T. D. (2011). Hordeum marinum-wheat amphiploids maintain higher leaf K+: Na+ and suffer less leaf injury than wheat parents in saline conditions. Plant and Soil, 348, 365-377.
Munns, R., Schachtman, D. P. and Condon, A. G. (1995). The significance of a two phase growth response to salinity in wheat and barley. Australian Journal of Plant Physiology, 22(4), 561-569.
Poustini, K. and Siosemardeh, A. (2004). Ion distribution in wheat cultivars in response to salinity stress. Field Crops Research, 85(2-3), 125-133.
Rahnama, A., Munns, R., Poustini, K., and Watt, M. (2011). A Screening method to identify genetic variation in root growth response to a salinity gradient. Journal of Experimental Botany, 62(1), 69-77.
Rahnama, A., Poustini, K., Tavakkol-Afshari, R., Ahmadi, A. and Alizadeh, H. (2010). Evaluation of sodium exclusion from different tissues of wheat (Triticum aestivum L.) cultivars differing in salt tolerance. Iranian Journal of Field Crop Science, 41(1), 79-92. [In Farsi]
Rahnama, A., Poustini, K., Tavakkol-Afshari, R. and Alizadeh, H. (2011). Growth properties and ion distribution in different tissues of bread wheat genotypes (Triticum aestivum L.) differing in salt tolerance. Journal of Agronomy and Crop Science, 197(1), 21-30.
Rivelli, A. R., James, R. A., Munns, R. and Condon, A. G. (2002). Effect salinity on water relation and growth of wheat genotypes with contrasting sodium uptake. Functional Plant Biology, 29(9), 1065-1074.
Schachtman, D. P. and Munns, R. (1992). Sodium accumulation in leaves of Triticum species that differ in salt tolerance. Australian Journal of Plant Physiology, 19(3), 331-340.
Shabala, S. and Cuin, T. A. (2007). Potassium transport and plant salt tolerance. Physiologia Plantarum, 133(4), 651-669.
Shavrukov, Y., Gupta, N. K., Miyazaki, J., Baho, M. N., Chalmers, K. J. and Tester, M. (2010). HvNax3 a locus controlling shoot sodium exclusion derived from wild barley (Hordeum vulgar ssp spontaneum). Functional & Integrative Genomics, 10(2), 277-291.
Shelden, M., Roesnner, U., Sharp, R. E., Tester, M. and Bacic, A. (2013). Genetic variation in the root growth response of barley genotypes to salinity stress. Functional Plant Biology, 40(5), 516-530.
Storey, R. (1995). Salt tolerance, ion relation and the effect of root medium on the response of citrus to salinity. Australian Journal of Plant Physiology, 22(1), 101-114.
Yeo, A. R., Yeo, M. E., Flowers, S. A. and Flowers, T. J. (1990). Screening of rice (Oriza sativa L.) genotypes for physiological characters contributing to salinity resistance, and their relationship overall performance. Theoretical and Applied Genetics, 79(3), 377-384.
Zhu, M., Shabala, L., Cuin, T. A., Huang, X., Zhou, M., Munns, R. and Shabala, S. (2016). Nax loci affect SOS1-Like Na+/H+ exchanger expression and activity in wheat. Journal of Experimental Botany, 67(3), 835-844. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 817 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 698 |