
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 1,031 |
تعداد مقالات | 9,109 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,355,003 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,578,184 |
تاثیر همزیستی سه گونه قارچ میکوریز (Glumos spp.) بر رشد و جذب برخی عناصر غذایی در قلمههای ریشهدار سه رقم زیتون | ||
تولیدات گیاهی | ||
مقاله 1، دوره 41، شماره 1، خرداد 1397، صفحه 1-14 اصل مقاله (700.37 K) | ||
نوع مقاله: علمی - پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22055/ppd.2017.13546 | ||
نویسندگان | ||
محمود اثنی عشری* 1؛ سمیه بهرامی2 | ||
1استاد گروه علوم باعبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان | ||
2دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان | ||
چکیده | ||
این پژوهش به منظور بررسی اثر تلقیح قلمههای ریشهدار شده سه رقم زیتون با سه گونه قارچ همزیست از جنس Glomus بر ویژگیهای رشد، میزان کلروفیل و جذب برخی عناصر غذایی در قلمهها اجرا گردید. مطالعه بهصورت یک آزمایش فاکتوریل با دو فاکتور، بر پایهی طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی علوم باغبانی دانشگاه بوعلی سینا انجام شد. فاکتور اول ارقام زیتون در سه سطح شامل ’آربکین‘ (R1)، ’کنسروالیا‘ (R2) و ’مُحرم‘ (R3) و فاکتور دوم تلقیح قلمههای ریشهدار شده با مخلوطهای متفاوتی از سه گونه قارچ میکوریزادر پنج سطح شامل D1 (G.mosseae+G.intraradices)، G.hoi) D2+G.mosseae)،D3 (G.hoi+G.intraradices)، D4(ترکیب هر سه گونه قارچ) و D5 بدون تلقیح (شاهد) بودند. بر اساس نتایج بیشترین درصد همزیستی R2D2و کمترین آن در تیمارهای D5 هر سه رقم مشاهده گردید. کاربرد قارچ میکوریزا موجب افزایش معنیدار برخی ویژگیهای رشد از جمله ارتفاع و قطر ساقه اصلی نهال، سطح برگ، وزن تر و خشک اندامهای هوایی و ریشه و نیز محتوای کلروفیل a، b و کل در همه تیمارهای مایهزنی شده نسبت به شاهد گردیدند. همزیستی قارچها همچنین موجب افزایش معنیدار جذب عناصری چون فسفر، پتاسیم، روی و آهن نسبت به شاهد گردید. براساس نتایج حاصل از این مطالعه و اثرات مثبت قارچ میکوریزا روی رشد و جذب عناصر غذایی در نهالهای زیتون، کاربرد مخلوط قارچهای فوق در تولید و پرورش این نهالها توصیه میگردد. | ||
کلیدواژهها | ||
جذب فسفر؛ قطر ساقه؛ کلروفیل؛ مایهزنی؛ وزن تر و خشک | ||
مراجع | ||
Aalipour amraii, H., Shirani, S., Roayaii, T. and Rostamzadeh, M. (2013). The effect of mycorrhiza on the growth indices grape varieties (Asgari and Shahani). The Second National Congress of Organic Farming, University of Mohaghegh Ardabili (UMA), Ardebil. [In Farsi]
Afshari, A. (2013). Effect of arbuscular mycorrhizal fungi and nitrogen fixing bacteria on nutrient uptake and growth of pomegranate (Punica granatum L.) Malas Saveh in dry conditions. M.Sc. Thesis of Horticultural Sciennces-Pomology, Bu-Ali Sina University, Hamadan. [In Farsi]
Agha Babai, F., Raiisi, F. and Nadian, H. (2011). Effects of mycorrhizal symbiosis on nutrient uptake by some commercial varieties of peanut in a loamy sand soil. Journal of Soil and Water Sciences, 25(2), 137-147. [In Farsi]
Aliasgharzadeh, N., Saleh Rastin, N., Towfighi, H. and Alizadeh, A. (2001). Occurrence of arbuscular mycorrhizal fungi in saline soils of the Tabriz Plain of Iran in relation to some physical and chemical properties of soil. Mycorrhiza, 11(3), 119-122. [In Farsi]
Allizade, O., Majidi, E., Nadian, H., Noor Mohamadi, Gh. and Amerian, M. R. (2007). The effect of Mycorrhizal in moisture different condition on uptake nutrition elements in Maize. Journal of Research in Agriculture, 3(1), 101-108. [In Farsi]
Amirabadi, M., Rejali, F., Ardakani, M. R. and Borji, M. (2009). Effects of inoculum azotobacter and mycorrhizal fungi on absorption of some minerals by (cv Gros 704) maize. Journal of Soil Science (soil and water), 23(1), 107-115. [In Farsi]
Amiri, P., Azizi, M. and Nabizade, A. (2012). Effect of mycorrhizal fungi on yield and quality of maize under drought stress conditions. Journal of New Agricultural Technologies, 5(1), 32-48. [In Farsi]
Ansari, Kh. (2005). The role of mycorrhizal fungi in soil nutrition walnut seedlings. Ninth Congress of Soil Science, Tehran. [In Farsi]
Aseri, G. K., Jain, N., Panwar, J., Rao, A. V. and Meghwal, P. R. (2008). Biofertilizers improve plant growth, fruit yield, nutrition, metabolism and rhizosphere enzyme activities of Pomegranate (Punica granatum L.) in Indian Thar Desert. Scientia Horticulturae, 117(2), 130-135.
Asrar, A. and Elhindi, K. M. (2011). Alleviation of drought stress of marigold (Tagetes erecta) plants by using arbuscular mycorrhizal fungi. Saudi Journal of Biological Science, 18(1), 93-98.
Azimi, M., Taghadosi, M. and Maleki, B. (2008). Taxonomy, appearance, distribution and history of olive. Zanjan: Zanjan University Press. [In Farsi]
Calvente, R. (2004). Analyising natural diversity of arbuscular mycorrhizal fungi in olive tree (Olea europaea L.) plantations and assessment of the effectivenees of native fungal isolates as inoculants for commercial cultivaters of olive plantlets. Applied Soil Ecology, 26, 11-19.
Darvishian, M. (1997). Olive. Karaj: Press Publishing Training of Farmers. [In Farsi]
Haghighatnia, H., Nadian, H., Rejali, F. and Tavakoli, A. (2012). Effect of mycorrhizal fungi on growth and P uptake based Mexican (Citrus aurantifolia) under drought. Jornal of Seedling and Seed, 2-28(4), 403-417. [In Farsi]
Jacobsen, I., Abbott, L. K. and Robson, A. (1992). External hyphae of vesiculararbuscular mycorrhizal fungi associated with Trofoluim subterraneum L. I. Spread of hyphae and phosphorus inflow into roots. New Phytologist, 120(3), 371-380.
Mohebi, A. (2013). Effect of mycorrhizal symbiosis on growth and nutrient uptake palm seedhings (Phoenix dactylifera) Barhee cultivar. Journal of Horticultural Sience (Industry Agriculture Science), 27(2), 110-116. [In Farsi]
Naghizade, M. (2007). Mycorrhiza. Journal of Biology, 21(2), 26-30. [In Farsi]
Najari, S. (2012). The effect of mycorrhiza, phosphate solubilizing bio-fertilizer and chemical phosphorous fertilizer on growth and yield characteristics parchment pumpkin seed. M.Sc. Thesis of Agronomy and Plant Breeding, Bu-Ali Sina University, Hamadan. [In Farsi]
Ozdemir, G., Akpinar, A., bilir, H., Tangolar., S. and Ortas. (2010). Effect of inoculation with mycorrhizal fungi on growth and nutrient uptake of Grapevine genotypes (Vitis spp.). Horticuturul Science, 75(3), 103-110.
Philips, J. M., and Hayman, D. S. )1970(. Improved procedures for clearing roots and staining parasitic and vesicular-arbuscular mycorrhizal fungi for rapid assessment of infection. Transactions of British Mycological Society, 55(1), 158-161.
Porras Piedra, A. (2005). Influence of arbuscular mycorrhizas on the growth rate of mist-propagated olive plantlets. Agricultural Research, 3(1), 98-105.
Porras-Soriano, A. (2009). Arbuscular mycorrhizal fungi increased growth, nutrient uptake and tolerance to salinity in olive trees under nursery conditions. Journal of Plant Physiology, 166(3), 1350-1359.
Ramezani Malek Rudy, M., Poornoorali, S., Mohammad Ebrahim Zadeh, M. T. and Faraji, K. (2005). Effect of winter irrigation to increase crop yield olive horizons surf areas Roudbar city. The Second National Conference Watershed Management and Soil and Water Resources Management, Kerman. [In Farsi]
Rezvani, M., Afshang, B., Qolyzade, L. and Zaafryan, F. (2011). Evaluation of mycorrhizal fungus and phosphorus sources on growth and phosphorus uptake in soybean (Glycine max L). Journal of Soil Management and Sustainable Production, 1(2), 97-118. [In Farsi]
Sadeghi, F. (2012). The effects of mycorrhizal symbiosis and irrigation intervals on growth and yield of grain sorghum (Sorghum bicolor L.) cultivars in Hamedan. M.Sc. Thesis of Agronomy and Plant Breeding, Bu-Ali Sina University, Hamadan. [In Farsi]
Safari Sanjan, A. (2003). Soil biology and biochemistry. Bu-Ali Sina University, Hamadan. [In Farsi]
Salehi, F., Qhdryjany Moradi, M., Mirabolfathy, M. and Asgharzadeh, N. (2008). Effect of mycorrhizal colonization and different levels of phosphorus absorption of phosphorus, potassium, calcium, magnesium and zinc and seedling growth characteristics. Research and Construction in Agriculture and Horticulture, 21(78), 48-56. [In Farsi]
Sharifi, M., Sadat Mohtashamian, M., Riahi, H., Aghaii, A. and Alavi, S. M. (2011). Endo mycorrhizal fungus Glomus etunicatum effect on some morphological and physiological indexs of basil. Journal of Medicinal Plants, 2(38), 85-94. [In Farsi]
Sheng, M., Tang, M., Chen, H., Yang, B., Zhang, F., and Huang, Y .(2009). Influence of arbuscular mycorrhizae on the root system of maize plants under salt stress. Canadian Journal of Microbiology, 55(7), 879-886.
Shi, A. D., Li, Q., Huang, J. G. and Yuan, L. (2013). Influence of arbuscular mycorrhizal fungi on growth, mineral nutrition and chlorogenic acid content of Lonicera confusa seedlings under field conditions. Pedosphere, 23(3), 333-339.
Shiri Teimor, Y. (2011). Effect of arbuscular mycorrhizal fungi on growth, biochemical and iron uptake of olive. M.Sc. Thesis of Horticultural Sciennces, Bvryhan Univercity, Pakdasht, Tehran. [In Farsi]
Wu, Q. S. and Xia, R. X. (2006). Effects of water stress and Arbuscular mycorrhizal fungi on reactive oxygen metabolism and antioxidant production by citrus (Citrus tanjerin) roots. European Journal of Soil Biology, 42(3), 166-172.
Wu, S. C., Cao, Z. H., Li, Z. G., Cheung, K. C. and Wong, M. H. (2005). Effects of biofertilizer containing N-fixer, P and K solubilizers and AM fungi on maize growth a greenhouse trial. Geoderma, 125(1-2), 155-166.
Yang, Ch-M., Chang, K-W., Yin, M-H. and Huang, H-M. (1998). Methods for determination of the Chlorophylls dnd their derivatives. Taiwania, 43(2), 116-122. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 911 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,205 |