تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 990 |
تعداد مقالات | 8,645 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,298,847 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 7,442,751 |
تأثیر برهمکنش شوری، خشکی و چین برداشت بر عملکرد کمی و کیفی و کارایی سورگوم علوفه ای در آبیاری قطرهای زیرسطحی(مطالعه موردی: دشت سیستان | ||
علوم و مهندسی آبیاری | ||
مقاله 8، دوره 41، شماره 1، اردیبهشت 1397، صفحه 99-114 اصل مقاله (1.09 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22055/jise.2018.13454 | ||
نویسندگان | ||
حلیمه پیری* 1؛ حسین انصاری2؛ مهدی پارسا3 | ||
1استادیار، عضو هیئت علمی دانشگاه زابل، دانشکده آب و خاک، گروه مهندسی آب | ||
2استاد، عضو هیات علمی گروه مهندسی آب، دانشگاه فردوسی مشهد. | ||
3دانشیار، عضو هیات علمی گروه زراعت، دانشگاه فردوسی مشهد. | ||
چکیده | ||
بهرهبرداریازمنابعآبوخاکباکیفیتکممیتواندبهعنوانیکگزینهمناسببرایتولیددرکشورهایدرحالتوسعهموردنظرقرارگیرد به همین منظور در این تحقیق اثر سطوح مختلف شوری (2، 5 و 8 دسی زیمنس بر متر)، سطوح مختلف آب آبیاری(120، 100، 75 و50 درصد نیاز آبی گیاه) و چین برداشت بر برخی پارامترهای کمی و کیفی گیاه سورگوم علوفهای در منطقه سیستان مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح فاکتوریل اسپلیت پلات در زمان با 12 تیمار و سه تکرار در سه مرحله چین برداشت انجام گرفت. نتایج نشان داد با افزایش شوری و کاهش عمق آب آبیاری عملکرد و کارایی علوفه تر و خشک کاهش یافت اما از این نظر بین تیمار آبیاری کامل و تیمار 75 درصد نیاز آبی گیاه تفاوت معنیدار مشاهده نشد. همچنین بین تیمارهای آب با شوری دو و پنج دسی زیمنس بر متر تفاوت معنیداری از نظر تولید علوفه مشاهده نشد. نتایج مربوط به اثر چین برداشت نشان داد مقدار عملکرد علوفه تر و خشک در چین دوم بهتر از چین اول و سوم بود. با افزایش شوری و کاهش عمق آب آبیاری مقدار غلظت دیواره سلولی عاری از سلولز(ADF) گیاه کاهش و مقدار غلظت دیواره سلولی همی سلولز (NDF) و کل مواد مغذی قابل هضم(TDN) افزایش یافت. بنابراین با توجه به نتایج بهدست آمده و با توجه به کمبود آب در منطقه میتوان آبیاری این گیاه را با 75 درصد نیاز آبی گیاه و با شوری پنج دسی زیمنس بر متر انجام داد بدون آن که تأثیر معنیدار در میزان علوفه تولید شده داشته باشد و از آب ذخیره شده در جای دیگر استفاده نمود. همچنین بهترین برداشت علوفه از نظر کیفیت جهت مصرف دام برداشت دوم بود. | ||
کلیدواژهها | ||
سورگوم؛ غلظت دیواره سلولی همی سلولز و عاری از سلولز و کل مواد مغذی قابل هضم | ||
مراجع | ||
1-Abbat, P.E., Dardanelli, J.L. Canatarero, M.G. Melchiori, M.and E. Suero. 2004. Climate and water availability effects on water use efficiency in wheat. Crop Science. 44, pp. 474-483.
2-Alizadeh, A., 2002. Principles and Operation of Drip Irrigation, Second Edition, p. 161.
3-Chaves M.M .1991. Effects of water deficits on carbon assimilation. Experimental Botany, 42, pp.1-16.
4-Emdad, M.R and Fardad, H., 2001. Effect of salinity and moisture stress on corn yield. Iranian Journal of Agricultural Science, 31 (3), pp. 641-654 .(In Persian).
5-Gamity DP, Watts DG, Sullivan CY and JR. Gilley 1983. Moisture deficits and grain-sorghum performance vapotranspiration yield relationships.Agronomy, 74, pp, 815-820.
6-Howell, T.A., Tolk, J.A., Evett, S.R., Copeland, K.S., and D.A., Dusek. 2007. Evapotranspiration of deficit irrigated sorghum. World Environmental and Water Resources Congress.ASCE.
7-Innes,P and W. Black. 2001.The effect of drought on water use and yield of two sorghum genotypes. Journal of Agriculture Sciences, 96, pp. 603-610. 8-Khan, M. A., R. Ansari, H. Ali, B. Gul, and B. L. Nielsen. 2009. Panicum turgidum, a potentially sustainable cattle feed alternative to maize for saline areas. Agriculture. Ecosystem. Environment, 129, pp. 542-546
9-Lithourgidis, A. S., Vasilakoglou, I. B. Dordas, C. A. and M. D. Yiakoulaki. 2006. Forage yield and quality of commen vetch mixtures with oat and triticale in two seeding ratios. Field Crop Research, 99, pp. 106-113.
10-Minson, D.J. and M.N. McLeod. 1970. The digestibility of temperate and tropical grasses. The Proceedingsof XI th International Grassland Congress, Australia, pp.719-722.
11-Moghimi, N. and Emam, Y., 2014. Evaluation Morphophysiological characteristics and yield of two cultivars of forage sorghum under low water stress and nitrogen levels. Journal of Environmental Tensions in Crop Science, 6 (1), pp. 36-27.(In Persian)
12-Nabati, J., Kafi, M., Nezami, A., Rezvani Moghadam, P., Masoumi, A. And Zare Mehrjerdi, M., 2014. The effect of salinity on Cellulose, hemicellulose and lignin of stems and leaves, and the properties of cell walls of kochia stem. Iranian Crop Research, 11(4), pp.551-561. (In Persian).
13-Nasrallahi, AH., Hooshmand, A., and Broomand Nasab, S. 2015. Investigating the reaction of corn to salinity under drip irrigation and irrigation management. Journal of Irrigation Sciences and Engineering, 38 (4), pp.32-25.(In Persian).
14-Noroozi, H., Roshanfekr, H., Hassibi, P., and Mesgar bashi, M. 2015. Effect of irrigation water salinity on yield and quality of two forage millet varieties. Journal of Water Research in Agriculture, 28 (3), pp. 560-552. (In Persian).
15-Netondo, G.F., Onyango, J.C., and E., Beck. 2004. Sorghum and salinity: II. Gasexchange and chlorophyll fluorescence of sorghum under salt stress.Crop Science.44, pp.806–811.
16-Paterson, J. A., Belyea, R. L. Bawman J. P., Kerley M. S. and J. E. Williams. 1994. The impact of forage qualityand supplementation regimen on ruminant animal intake and performance. , PP: 59-114 In: Fahey, Jr., G. C. (Ed.), Forage Quality, Evaluation, and Utilization. ASA, CSSA, and SSSA, Madison, WI.
17-Payero, J.O., Melvin, S.R., Irmak, S. and Tarkalson, D. 2009. Yield response of corn to deficit irrigation in a semiarid climate. AgricultureWater Management, 84, pp.101–112.
18-Rattunde, H. F.W., Zerbini, E. Chandra, S. and D. J. Flower. 2001. Stover quality of dual-purpose sorghums:genetic and environmental sources of variation. Field Crops Research, 71, pp. 1-8.
19-Rezvani Moghaddam, p., and Nasiri Mahallati, M., 2004. Determination of digestibility of dry matter and protein percentage of forage forage of three sorghum cultivars at different times. Iranian Journal of Agricultural Science, 35 (4), pp. 796-787 .(In Persian).
20-Sabet Teimoori, M., Khazaee, H., Military, A and Nasiri Mahallati, M., 2008. Effect of Different Salinity Levels on Leaf Enzyme-Antioxidant Activity and Physiological Characteristics of Sesame Plant. Journal of Agricultural Research: Water, Soil and Plant in Agriculture. 7 (4), pp. 119-109.(In Persian).
21-Sarmedinia, g., 1994. The Importance of Environmental Tensions in Agriculture. Key articles of the 1st Iranian Congress of Plant Breeding and Crop. Karaj.(In Persian).
22-Snyman, L.D. and H.W. Joubert. 1996. Effect of maturity stage and method of preservation on the yield and quality of forage sorghum. Animal Feed Science and Technology. 57, pp. 63-73.
23-Tadayon, A.S and Nadali, E., 2014. Study of physiological characteristics of different ecotypes of berry fox in different irrigation regimes, Journal of Agriculture, 15 (4), pp. 94-79.(In Persian).
24-Tolera, A. and F. Sundstol. 1999. Morphological fractions of maize stover harvested at different stages of grain maturity and nutritive value of different fravtions of the stover. Animal Feed Science and Technology, 81, pp. 1-16.
25-Unknown. 2009 . Agricultural Statistics of 2007-2008. Volume I, Ministry of Jihad-e-Agriculture, Deputy Director-General for Planning and Economics, Office of Statistics and Information Technology, 117 p.
26-Yazdani, H., Ghahraman, B., Davari, K., and Kafi, M., 2015. Effects of salinity stress and deficit irrigation on water use efficiency index of two canola cultivars. Journal of Water Resources Engineering, pp. 84-67. (In Persian).
27-Younesi, A., and Sharif Zadeh. F., 2010. Effect of irrigation regime on yield and yield components and some characteristics of sorghum germination. Journal of Crop Sciences, 1 (41), pp. 195-187.(In Persian).
28-Zegada-Lizarazu W and M. Iijima .2005. Deep root water uptake ability and water use efficiency of pearl millet in comparison to other millet species. Plant Production Science. 8, pp.454-460. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 660 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 678 |