تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 990 |
تعداد مقالات | 8,645 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,298,625 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 7,442,747 |
بررسی تأثیر چهار جیره غذایی مختلف روی برخی از شاخص¬های زیستی بالتوری سبز، Chrysoperla carnea (Steph.) (Neuroptera: Chrysopidae)، در شرایط آزمایشگاهی | ||
گیاه پزشکی | ||
مقاله 7، دوره 35، شماره 1، اردیبهشت 1391، صفحه 69-80 اصل مقاله (196.91 K) | ||
چکیده | ||
از آنجا که سیاست های اخیر کنترل آفات بر پایه برنامههای کاهش مصارف سموم و اعمال شیوههای کنترل بیولوژیک قرار گرفته است، شناخت و آگاهی از تواناییهای حشرات مفید و نقش تغذیه در بروز این تواناییها ضروری است. در این تحقیق تأثیر چهار رژیم غذایی مختلف شامل تخم بید غلات و لاشهی حشرات کامل بید غلاتSitotroga cerealella Olivier ، پورههای شتهی سبز پنبه GloverAphis gossypii و شپشک آردآلود مرکبات Planococcus citri Risso روی برخی از شاخصهای زیستی بالتوری سبز (Steph.)Chrysoperla carnea در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. تخمهای بالتوری سبز از مزارع گوجهفرنگی و کدوی اطراف گرگان جمعآوری شدند. کلنی شکارگر به منظور خالصسازی و همگن کردن آن از نظر تغذیه، 5 نسل متوالی روی تخم شبپرهی مدیترانهای آرد پرورش داده شدند. لاروهای به دست آمده به صورت انفرادی و در دمای 2 ± 26 درجهی سانتیگراد، رطوبت نسبی 5 ± 60 درصد و دورهی نوری 8 :16 ساعت روشنایی و تاریکی نگهداری و با طعمههای مورد نظر تغذیه شدند. حشرات کامل نیز به صورت یک جفت نر و ماده در داخل لولههای پولیکا ((P.V.C. با غذای مصنوعی شامل مخمر و ساکارز تغذیه شدند. نتایج نشان داد که تغذیه از تخم بید غلات و شتهی سبز پنبه باعث کاهش طول دورههای لاروی ( 11/0 ± 72/6 و 09/0 ± 91/6 روز) و شفیرگی (07/0 ± 21/7 و 07/0 ± 46/7 روز) و نیز کاهش میزان مرگ و میر لاروها در مقایسه با لاشهی حشرات کامل و شپشک آردآلود مرکبات شد بنابراین جهت پرورش بالتوری سبز مناسبتر تشخیص داده شدند. نوع طعمهی مورد استفاده در دورهی لاروی، تأثیر معنیداری روی شاخصهای زیستی حشرات کامل نداشت. نامطلوب بودن لاشهی حشرات کامل بید غلات از نظر فیزیکی (مانند وجود فلس روی بدن) و یا چسبناک بودن سطح بدن پورههای شپشک آردآلود مرکبات باعث عدم توانایی لازم لاروهای سن اول بالتوری در تغذیه از آنها شد و در نتیجه، دورهی لاروی شکارگر طولانیتر شد و میزان مرگ و میر آنها افزایش یافت و بنابر این به عنوان غذای نامطلوب برای پرورش انبوه شکارگر تشخیص داده شدند. | ||
کلیدواژهها | ||
Chrysoperla carnea؛ شاخص¬های زیستی؛ Aphis gossipi؛ Planococcus citri؛ Sitotroga cerealella | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,306 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 593 |